facebook RSS # #

21.07.2018 13:54

Polska Agencja Prasowa Serwis Samorządowy
 
2018-07-10 16:11       aktualizacja: 2018-07-11 09:53       KOMITET REGIONÓW
  A A A

Cukier na czerwono. Komitet Regionów chce obowiązkowego w całej Unii systemu kolorowych oznaczeń żywności

Cukier na czerwono. Komitet Regionów chce obowiązkowego w całej Unii systemu kolorowych oznaczeń żywności
Fot. Fotolia
Komitet Regionów UE zaapelował o utworzenie obowiązkowego europejskiego systemu etykietowania żywności. Miałby on funkcjonować w oparciu o kolorowe oznaczenia

W oficjalnym stanowisku Komitetu Regionów, przyjętym przez zgromadzenie w głosowaniu, wyrażono obawy dot. braku wiarygodnych informacji dla konsumentów, przede wszystkim uczniów. Komitet zaapelował, aby utworzyć obowiązkowy w całej Unii system kolorowych oznaczeń.

Jeśli unijne instytucje przyjęłyby te zalecenia, producenci żywności zostaliby zobligowani do stosowania systemu kolorów na opakowaniach. Jak przekonuje KR, dzięki temu konsumenci otrzymaliby "jasne informacje" na temat zawartości cukru, soli i tłuszczu w produktach. Wartość odżywcza byłaby także dostępna w internecie.

"Obowiązek ten radykalnie zmieniłby obecną sytuację, w której wielu producentów żywności samodzielnie decyduje, które z ich produktów są na tyle zdrowe, by można je było reklamować jako odpowiednie dla dzieci. Według nowych zasad musieliby to udowodnić spełniając ogólnoeuropejskie wymogi" – podkreślono w komunikacie Komitetu Regionów.

W stanowisku KR wymieniono zdrowe produkty alternatywne, które należałoby promować, jak np. owoce i warzywa, niskotłuszczowe produkty mleczne i pełne zboża. Stwierdzono również, że istotne jest także zapewnienie szerokiego wachlarza zrównoważonej żywności.

"Niezdrowa dieta to jeden z czterech (…) czynników powodujących przewlekłe choroby niezakaźne. Trzy pozostałe to tytoń, brak ruchu i nadużywanie alkoholu" – zaznaczono.

W przyjętym przez Komitet dokumencie podkreślono, że samorządy mogą przyczynić się do umacniania pozytywnego trendu poprzez zamówienia publiczne. Według KR, instytucje publiczne takie jak szpitale, domy opieki, domy spokojnej starości, więzienia, przedszkola i szkoły mogłyby posłużyć za wzór i sprzedawać oraz zapewniać zdrową, lokalną i sezonową żywność, gwarantując w ten sposób zrównoważony rozwój.

Komitet zachęca też do określenia konkretnych celów dotyczących ograniczenia tłuszczów trans, cukru i soli dla wielu kategorii żywności, którym towarzyszyłyby strategie krajowe służące osiągnięciu tych celów.

Opinia Komitetu Regionów zostanie przekazana unijnym instytucjom, m.in. Komisji Europejskiej, jako oficjalne stanowisko samorządów UE.

kic/

TAGI:
 
KOMENTARZE: 1 PRZEJDŹ NA FORUM

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

 
2018-07-11 10:15:27
Starsza: Cukier i mąka wywołują cukrzycę. Czy u nas jeszcze istnieją ziarna niemodyfikowane genetycznie? Nie istnieją! A co się z nimi stało? Nawet kukurydza też modyfikowana genetycznie. Komu zostały sprzedane te zapasy??? Dlaczego?
 
newsletter

TAGI

PARTNERZY 


  Związek Gmin Wiejskich  

KONTAKT
Polska Agencja Prasowa SA
ul. Bracka 6/8, 00-502 Warszawa
Tel.: (+48 22) 509 22 22
Faks: (+48 22) 509 22 34
REDAKCJA SERWISU SAMORZĄDOWEGO PAP
ul. Bracka 6/8, 00-502 Warszawa
Tel.: (22) 509 23 67
Faks: (22) 509 23 72, (22) 509 22 20
e-mail: samorzad@pap.pl
e-mail klubowy: klub@pap.pl
DZIAŁ SPRZEDAŻY I OBSŁUGI KLIENTA
Adam Michrowski
Tel.: (22) 509 29 47
Kom.: 516 363 056
a.michrowski@pap.pl
PAP Copyright © PAP SA 2013 .
Redakcja  |  O portalu  |  Licencje  |  Polityka Prywatności  |  v 1.4.25